Architectural Enclosure

Villanova University PAC
Back Filter Results Clear All
Clear Filters
Statue of Liberty Museum side of museum view
Municipal/Government 05/03/2019
2020

Statue of Liberty Museum and Screening Facility

At this iconic location, now stands resilient structures that are dynamic in expression and were inspired by the irregularity of the water’s edge, as well as the geometry of the circular Flagpole Plaza. This is a one of a kind museum and screening facility that leads precast structures into a new level of strength and beauty.

Merging building into the landscape, the design eschews formality in favor of an asymmetrical design that embraces its dramatic setting and changes of form as visitors move around it. The vertical patterning of the precast concrete sandwich panels was inspired by the Palisades cliffs along the Hudson River. The project’s materials link the future of the Island with its past. Inspired by the idea that the museum has been “lifted” from the park, all vertical surfaces are rendered in irregular, vertical patterns suggestive of a tectonic shift; they provide a compositional counterpoint to the building’s dominant horizontality. The precast concrete panels have a deeply textured, irregular pattern, which creates dramatic shadows; this texture reflects the Palisades cliffs of New Jersey.

View Statue of Liberty Museum and Screening Facility
Emergency entrance Mercy West Hospital
Healthcare 09/02/2013
2016

Mercy Health West Hospital

Opened in fall 2013, Mercy Health - West Hospital brings a new level of healthcare to Cincinnati's west side. The 625,000sf project features 250 beds, comprehensive cardiac care, an oncology treatment center, a maternity and birthing center, and Ohio's largest green roof. The medical facility eliminates the need for the local residents to travel outside of the area for full-service medical care.

The medical facility features state-of-the-art care combined with amenities that focus on the patient and their families to create a comfortable and healing atmosphere. This approach to health care architecture, balancing beauty, culture and function set a new standard for hospital design. Connections between architecture, natural light, and landscape promote healing.

Located on a 60-acre wooded site, the hospital's large diagnostic and treatment base is designed to co-locate surgery, imaging, the emergency department, and cardiovascular ICU. Two-bed towers sit on this platform, which features a living roof covered with native plants — providing an ever-changing view from the patient rooms above.

The unique, 107,000sf green roof covers 2.5 acres and has more than 65,000 plants. Patients and visitors can enjoy views of the roof from the patient towers, as well as an observation area. The roof helps maintain cooler building temperatures during summer months, while capturing and holding 75% of rainwater, thus lessening the amount of stormwater run-off.

View Mercy Health West Hospital
Christ Hospital Parking Garage View
Healthcare 01/02/2017
2019

Christ Hospital

In 2012, the Christ Hospital Network in Cincinnati, Ohio, decided to add an orthopedic center of excellence to its already nationally renowned healthcare facility. The owners worked with an architect to design the seven-story, 381,000 ft2 LEED Silver-certified Joint & Spine Center, which linked it directly to the hospital’s existing surgical and imaging areas.

As part of the broader master plan, the client and architect agreed that the design for the Joint & Spine Center needed to reflect the historical redbrick vernacular of the other campus buildings. It also had to meet strict budget restrictions, deliver a watertight building envelope, and meet the high-performance goals set for the new building. All of these requirements would be met with a precast concrete design.

View Christ Hospital
1200 Intrepid
Office/Corporate 06/08/2015
2016

1200 Intrepid

2016's Harry H. Edwards Industry Advancement Award winner proves that precast concrete enables the most innovative architectural designs while providing a highly energy-efficient and durable envelope. One of the most prominent features of the building is the white precast concrete façade, which dips dramatically away from the walkway along the eastern edge, then tips back out again, much like the buildings in a Dr. Seuss story. “One of the key design challenges was to create that curved façade from precast panels,” says David Bosch, engineering team leader for High Concrete Group. The curved load-bearing design was achieved by assembling flat, traditional precast concrete panels to form a complex faceted geometry. An interlocking structural system was embedded within the panels to eliminate the need for traditional precast concrete spandrel panels. “The resulting façade creates an aesthetic versatility that is unique to the project,” Bosch says.

View 1200 Intrepid
Front View of Riverside Neuroscience Center with Parking Sign
Healthcare 07/06/2015

Riverside Hospital Neuroscience Tower

The Riverside Hospital Neuroscience Tower project is a 10-story, 437,000-square-foot addition to an Ohio Health campus. The project is the only one of its kind and is a state-of-the-art, world-class brain and spine care destination. The project includes 224 private rooms and a large interior atrium the size of two full-size basketball courts.

The exterior features 72,390 ft2 white, precast concrete panels as well as a series of blue-tinted, vertical windows. This was done to resemble the other buildings on the campus. These buildings were built at different times, with different materials, but many feature white brick walls surrounding vertical rhythms of windows. “We wanted to stay away from bricks,” said the architect. “They have an institutional connotation and can make a building appear bigger.”

Precast panels were utilized on the exterior of the building to cover a substantial portion of the facade. Precast was also used to clad a large portion of an interior courtyard that began at the third level of the structure with a rooftop green space/garden area and concluded seven stories higher at the penthouse level.

View Riverside Hospital Neuroscience Tower
Ohio State University Chiller Plant Rear View
Education 08/05/2013
2014

Ohio State University Chiller Plant

Recent trends in chiller plant design that have been to use eye-catching enclosures, often glass boxes, to allow mechanical systems to be visible from outside. However, this presents the problem of cooling the chiller plant. At Ohio State University in Columbus, Ohio, a new ten-story plant uses precast concrete panels with a series of openings that allow a view inside, while keeping the interior temperature consistent and the energy use regulated.

The plant building is more than just a concrete box with openings, however. Conceived as a “House for Energy,” the envelope showcases the energy-efficient chiller equipment inside and records the sun’s energy on the exterior.
 
The LEED Silver Certified building features a high-polish finish and “fins” of diachronic glass that cast colored light rays across the concrete surface. The result is a dynamic façade that changes with the time of day, season, and location of the observer.

The chiller housed at the new plant facility provides chilled water production and distribution to the medical center area of the campus. The plant encloses the equipment used to maintain 12,500 tons of chilled water, with a plan to increase that capacity to 30,000 tons. Emergency power installed at the plant increases the reliability of the water production and distribution in the event of a power outage.

View Ohio State University Chiller Plant
80 on Commons black mix with white balcony
Mixed-Use 01/07/2019

80 on the Commons

The playful yet sophisticated use of a herringbone pattern results in a standout, bold style that NBBJ wanted to capture on this civic asset in the city’s central open space.

Continuing in the style of the black façade on the top eleven stories, the white panels at ground level begin with linear lines and gradually fade to a smooth finish. The transition from a smooth finish to a heavily textured panel gives the ground level a clean ordered look in contrast to the beauty of the organized chaos above. The white mix used as the deep contrast is captured throughout the façade from the balconies to the back of the building’s recessed design were all achieved using precast concrete.

Scattered among the levels are cantilever balcony decks protruding straight out from the structure of the building. No support brackets or elements are needed for these precast slabs due to the design, therefore providing the visual of a floating deck. The severe contrast of the two colors helps deliver the architect's design intent.

The result of the refined material palette and texture of the pattern used is one of the unique features of the building. The custom formwork makes the surface appear as if it is changing throughout the day due to the shadow with the sun. Depending on the angle, the layout gives off an impression where sections appear as different shades of a black concrete mix, when in fact, it’s not.

View 80 on the Commons
5th and Race wall detail
Mixed-Use 12/01/2015
2016

5th and Race

The new mixed-use structure at 5th & Race Street in Cincinnati, Ohio, gives visitors the impression that they can see right through the building. Designers of the 280,000 ft² facility, elegantly merged broad windows and precast concrete panels to create a light and elegant building that reflects the blue sky during the day, and golden street lights at night, while giving residents a strong, open space for their offices and retail.

The building, titled 84.51° Centre, includes a 1000-space, four-story parking garage at the base topped by four stories of commercial space. Precast concrete was chosen to achieve the owners’ durability, accelerated timeline, and aesthetic goals, says Glenn Ebersole, P.E., Market Development Manager of High Concrete Group, the precaster on the project. “By using architectural precast panels we were able to provide the dark color and avoid the repetitiveness of patterns while limiting erection time.” The dark color of the precast concrete was created by combining black granite coarse aggregate with black sand in the mix. The panels were acid etched to provide a soft texture, sometimes referred to as sugar cube texture. The acid etch finish also enables the sand to sparkle in the sun, providing glints of light and visual interest to passersby.

“The use of precast to provide ventilation on the garage level helps camouflage the fact that the lower levels of the building are a garage and it creates a unified facade,” says Michael Zensen, Associate Vice President, CannonDesign, one of the judges of the 2016 PCI Awards committee. The horizontal reveal pattern provided the desired modern, industrial look, and random non-symmetrical window openings combined with reveal accents added visual interest.

View 5th and Race