Design Aesthetic

UC_Health_6875.jpg

Precast Design Solutions That Work For You


Precast Offers design freedom, innovation, and Diverse solutions

When it’s first mixed, concrete is in a plastic state, so it can take the shape of the form it’s poured into, the mold that’s designed to your specifications. Curves, dentil details, colonnades, cornices, projections, colors, forms, finishes are possible and defined by your design, as well as:

  • Virtually unlimited colors and textures can be achieved through the use of various aggregate, cement, pigment, and finishing techniques
  • Textures including formliner shapes, artwork, and lettering provide distinctive accent treatments
  • Finishes such as sandblast and acid etch to retarded exposures allow surfaces to be differentiated and deepened to meet design requirements
  • Almost any veneer, including brick, stone, and tile, can be incorporated into a precast facade
  • Brighter, more open, and flexible interiors because longer spans and more open plans are made possible by precast deck systems


Meet A Representative

Whole Sales Team
Alexandra Clayton

Alexandra "Ace" Clayton

Architectural Sales
Mobile: 717.538.8078

aclayton@high.net
"I believe precast concrete is the most versatile product in the world. It has the ability to make dreams reality."
Jamie Sweigart, HCG

Featured Projects

80 on Commons black mix with white balcony
Mixed-Use 01/2019

80 on the Commons

The playful yet sophisticated use of a herringbone pattern results in a standout, bold style that NBBJ wanted to capture on this civic asset in the city’s central open space.

Continuing in the style of the black façade on the top eleven stories, the white panels at ground level begin with linear lines and gradually fade to a smooth finish. The transition from a smooth finish to a heavily textured panel gives the ground level a clean ordered look in contrast to the beauty of the organized chaos above. The white mix used as the deep contrast is captured throughout the façade from the balconies to the back of the building’s recessed design were all achieved using precast concrete.

Scattered among the levels are cantilever balcony decks protruding straight out from the structure of the building. No support brackets or elements are needed for these precast slabs due to the design, therefore providing the visual of a floating deck. The severe contrast of the two colors helps deliver the architect's design intent.

The result of the refined material palette and texture of the pattern used is one of the unique features of the building. The custom formwork makes the surface appear as if it is changing throughout the day due to the shadow with the sun. Depending on the angle, the layout gives off an impression where sections appear as different shades of a black concrete mix, when in fact, it’s not.

View 80 on the Commons
Statue of Liberty Museum side of museum view
Municipal/Government 05/2019
2020

Statue of Liberty Museum and Screening Facility

At this iconic location, now stands resilient structures that are dynamic in expression and were inspired by the irregularity of the water’s edge, as well as the geometry of the circular Flagpole Plaza. This is a one of a kind museum and screening facility that leads precast structures into a new level of strength and beauty.

Merging building into the landscape, the design eschews formality in favor of an asymmetrical design that embraces its dramatic setting and changes of form as visitors move around it. The vertical patterning of the precast concrete sandwich panels was inspired by the Palisades cliffs along the Hudson River. The project’s materials link the future of the Island with its past. Inspired by the idea that the museum has been “lifted” from the park, all vertical surfaces are rendered in irregular, vertical patterns suggestive of a tectonic shift; they provide a compositional counterpoint to the building’s dominant horizontality. The precast concrete panels have a deeply textured, irregular pattern, which creates dramatic shadows; this texture reflects the Palisades cliffs of New Jersey.

2020 PCI Award Winner

View Statue of Liberty Museum and Screening Facility
Emergency entrance Mercy West Hospital
Healthcare 09/2013
2016

Mercy Health West Hospital

Opened in fall 2013, Mercy Health - West Hospital brings a new level of healthcare to Cincinnati's west side. The 625,000sf project features 250 beds, comprehensive cardiac care, an oncology treatment center, a maternity and birthing center, and Ohio's largest green roof. The medical facility eliminates the need for the local residents to travel outside of the area for full-service medical care.

The medical facility features state-of-the-art care combined with amenities that focus on the patient and their families to create a comfortable and healing atmosphere. This approach to health care architecture, balancing beauty, culture and function set a new standard for hospital design. Connections between architecture, natural light, and landscape promote healing.

Located on a 60-acre wooded site, the hospital's large diagnostic and treatment base is designed to co-locate surgery, imaging, the emergency department, and cardiovascular ICU. Two-bed towers sit on this platform, which features a living roof covered with native plants — providing an ever-changing view from the patient rooms above.

The unique, 107,000sf green roof covers 2.5 acres and has more than 65,000 plants. Patients and visitors can enjoy views of the roof from the patient towers, as well as an observation area. The roof helps maintain cooler building temperatures during summer months, while capturing and holding 75% of rainwater, thus lessening the amount of stormwater run-off.

View Mercy Health West Hospital
Christ Hospital Front View Joint & Spine Center
Healthcare 01/2017
2019

Christ Hospital

In 2012, the Christ Hospital Network in Cincinnati, Ohio, decided to add an orthopedic center of excellence to its already nationally renowned healthcare facility. The owners worked with an architect to design the seven-story, 381,000 ft2 LEED Silver-certified Joint & Spine Center, which linked it directly to the hospital’s existing surgical and imaging areas.

As part of the broader master plan, the client and architect agreed that the design for the Joint & Spine Center needed to reflect the historical redbrick vernacular of the other campus buildings. It also had to meet strict budget restrictions, deliver a watertight building envelope, and meet the high-performance goals set for the new building. All of these requirements would be met with a precast concrete design.

2019 PCI Award Winner

View Christ Hospital

TAKE YOUR PROJECT HIGHER

Have a question? Need assistance with how precast can meet your needs? That's what we are here for. Fill out this form to provide our team with a few details about your project and we will get back to you.

Thanks for your interest. We'll be in touch should your experience and interests be a match.