Search

You searched "" 0 results

Search Tips:

  • Broaden your search by using more general words
  • Check your spelling

 

If you still have not found what you are looking for, please:

  • Browse our FAQs
  • Report an error using Feedback tab widget on the right side of the screen.
  • Contact Us - we would love to hear from you.
    concrete.answers@high.net  |  800.773.2278

Featured Projects

80 on Commons black mix with white balcony
Mixed-Use 01/2019

80 on the Commons

The playful yet sophisticated use of a herringbone pattern results in a standout, bold style that NBBJ wanted to capture on this civic asset in the city’s central open space.

Continuing in the style of the black façade on the top eleven stories, the white panels at ground level begin with linear lines and gradually fade to a smooth finish. The transition from a smooth finish to a heavily textured panel gives the ground level a clean ordered look in contrast to the beauty of the organized chaos above. The white mix used as the deep contrast is captured throughout the façade from the balconies to the back of the building’s recessed design were all achieved using precast concrete.

Scattered among the levels are cantilever balcony decks protruding straight out from the structure of the building. No support brackets or elements are needed for these precast slabs due to the design, therefore providing the visual of a floating deck. The severe contrast of the two colors helps deliver the architect's design intent.

The result of the refined material palette and texture of the pattern used is one of the unique features of the building. The custom formwork makes the surface appear as if it is changing throughout the day due to the shadow with the sun. Depending on the angle, the layout gives off an impression where sections appear as different shades of a black concrete mix, when in fact, it’s not.

View 80 on the Commons
Statue of Liberty Museum side of museum view
Municipal/Government 05/2019
2020

Statue of Liberty Museum and Screening Facility

At this iconic location, now stands resilient structures that are dynamic in expression and were inspired by the irregularity of the water’s edge, as well as the geometry of the circular Flagpole Plaza. This is a one of a kind museum and screening facility that leads precast structures into a new level of strength and beauty.

Merging building into the landscape, the design eschews formality in favor of an asymmetrical design that embraces its dramatic setting and changes of form as visitors move around it. The vertical patterning of the precast concrete sandwich panels was inspired by the Palisades cliffs along the Hudson River. The project’s materials link the future of the Island with its past. Inspired by the idea that the museum has been “lifted” from the park, all vertical surfaces are rendered in irregular, vertical patterns suggestive of a tectonic shift; they provide a compositional counterpoint to the building’s dominant horizontality. The precast concrete panels have a deeply textured, irregular pattern, which creates dramatic shadows; this texture reflects the Palisades cliffs of New Jersey.

2020 PCI Award Winner

View Statue of Liberty Museum and Screening Facility
Penn State Hershey full garage view
Parking 02/2020
2021

Penn State Hershey Campus Parking Garage

Inspired by the rolling hills in Pennsylvania, the eye-catching waving spandrels are the first element to greet you as you drive onto the health campus and the last you pass as you leave. Being in such prime real estate, the owners did not want this to be an ordinary parking garage. The Architects took on the challenge with inspiration from the land around them and created a total precast concrete marvel with 1,235 parking spaces with room to expand as needed.

2021 PCI Award Winner

View Penn State Hershey Campus Parking Garage
Nassau 8th Precinct Front Entrance
Municipal/Government 08/2018
2019

Nassau 8th Precinct

Following Hurricane Sandy in 2012, many structures owned by Nassau County in New York state were evaluated for structural damage, including the police precincts. Prior to the storm, several of these buildings had already been in need of renovations to accommodate a growing police force and resolve problems of aging infrastructure, and the storm accelerated this need, says Gilbert Balog of LiRo Architects + Planners.

In the 8th District, Nassau County wanted to replace the 1950s-era frame and brick precinct buildings with structures that communicated civic pride and could withstand the onslaughts of future major events. “Resiliency was a major factor in the selection of precast concrete construction,” says Dianne Pohlsander, design architect for LiRo. “In fact, everything came together with precast concrete: resiliency, fabrication that wasn't weather dependent, constructability, and the desired aesthetics.”

Precast concrete also helped address unique logistical challenges on this project. Construction was constrained by long and narrow site, and, because the new precinct house was constructed at one end while the old building stayed open for operations at the other, the team was under pressure to complete the project quickly with minimal site disruption. “Precast concrete gave us that quick erection time that we needed,” Pohlsander says.

2019 PCI Award Winner

View Nassau 8th Precinct