Developers bring it to Life!

Developer looking at plans

Visualize making a Mark

How Precast can bring your vision to life!

 

The ability to balance what is a need and what is a want in a project can be difficult. Precast concrete provides both structural integrity and aesthetic design options making it an all-in-one solution. Precast concrete meets LEED certification requirements for resilience, sustainability, reliability, and durability. It is natural, locally sourced, and increases project efficiency setting up the project for success from the start.

Precast Façade
“The all-precast concrete structure facilitated a holistic solution to multiple design goals: resiliency, energy efficiency, a civic aesthetic for the exterior, an efficient construction schedule, and flexibility in interior space planning.”
Diane Pohlsander, LiRo Architects + Planners

Resources for GC/CMs

Thermal Performance

Read More

Insulated Wall Panels

Read More

Graphic Concrete® Brochure

Read More

ThinCast™ Rainscreen Brochure

Read More

Featured Projects for GC/CMs

Christ Hospital Front View Joint & Spine Center
Healthcare 01/2017
2019

Christ Hospital

In 2012, the Christ Hospital Network in Cincinnati, Ohio, decided to add an orthopedic center of excellence to its already nationally renowned healthcare facility. The owners worked with an architect to design the seven-story, 381,000 ft2 LEED Silver-certified Joint & Spine Center, which linked it directly to the hospital’s existing surgical and imaging areas.

As part of the broader master plan, the client and architect agreed that the design for the Joint & Spine Center needed to reflect the historical redbrick vernacular of the other campus buildings. It also had to meet strict budget restrictions, deliver a watertight building envelope, and meet the high-performance goals set for the new building. All of these requirements would be met with a precast concrete design.

View Christ Hospital
Front Entrance Willow Creek Elementary School
Education 08/2009

Willow Creek Elementary

The two-story, 108,000 ft2 Willow Creek Elementary School was built in response to increased enrollments at the elementary school level. The school opened for the 2009-2010 academic year and features 44 classrooms, a cafeteria, gymnasium, library, computer labs, art, and music classrooms for an estimated 700 students.

The $22.1 million school was designed by AEM Architects, Inc., which also designed the nearby Tilden Elementary Center in Hamburg, PA with CarbonCast High-Performance Insulated Wall Panels. The Tilden school was completed in 2007.

Willow Creek was built in proximity to other Fleetwood facilities and takes the place of an older block and brick structure. According to AEM project architect Justin H. Istenes, the insulated wall panels were chosen for the school because “precast is built to last. The owners toured High’s Denver plant and the Tilden school while it was under construction, and were satisfied they were getting better value with precast insulated wall panels.”

View Willow Creek Elementary
Penn State Hershey full garage view
Parking 02/2020
2021

Penn State University Hershey Campus

Inspired by the rolling hills in Pennsylvania, the eye-catching waving spandrels are the first element to greet you as you drive onto the health campus and the last you pass as you leave. Being in such prime real estate, the owners did not want this to be an ordinary parking garage. The Architects took on the challenge with inspiration from the land around them and created a total precast concrete marvel with 1,235 parking spaces with room to expand as needed.

View Penn State University Hershey Campus
80 on Commons black mix with white balcony
Mixed-Use 01/2019

80 on the Commons

The playful yet sophisticated use of a herringbone pattern results in a standout, bold style that NBBJ wanted to capture on this civic asset in the city’s central open space.

Continuing in the style of the black façade on the top eleven stories, the white panels at ground level begin with linear lines and gradually fade to a smooth finish. The transition from a smooth finish to a heavily textured panel gives the ground level a clean ordered look in contrast to the beauty of the organized chaos above. The white mix used as the deep contrast is captured throughout the façade from the balconies to the back of the building’s recessed design were all achieved using precast concrete.

Scattered among the levels are cantilever balcony decks protruding straight out from the structure of the building. No support brackets or elements are needed for these precast slabs due to the design, therefore providing the visual of a floating deck. The severe contrast of the two colors helps deliver the architect's design intent.

The result of the refined material palette and texture of the pattern used is one of the unique features of the building. The custom formwork makes the surface appear as if it is changing throughout the day due to the shadow with the sun. Depending on the angle, the layout gives off an impression where sections appear as different shades of a black concrete mix, when in fact, it’s not.

View 80 on the Commons
Valvoline Headquarters

Design Innovation

 

  • Modeling
  • BIM
  • Sustainability

 

Learn More
80 on Commons black mix with white balcony

Design Aesthetics

 

  • Color & Finish
  • Graphic Concrete
  • Formliners

 

Learn More
Rise hand image

Learn

 

  • Lunch and Learns
  • Plant Tour
  • Precast Basics
  • Resources

 

Learn More

TAKE YOUR PROJECT HIGHER

Have a question? Need assistance with how precast can meet your needs? That's what we are here for. Fill out this form to provide our team with a few details about your project and we will get back to you.

Thanks for your interest. We'll be in touch should your experience and interests be a match.