Office/Corporate

Front View of 1200 Intrepid
Back Filter Results Clear All
Clear Filters
Reading K-12 School
Education 09/01/2019

Reading K-12 School

The Reading Community Schools made the decision to combine its three individual schools into one school that would house 15,000 students. The owners worked with an architect to design the school with a traditional look using brick and limestone trim. The architect, Earl Crossland, was able to achieve that look using precast concrete.

View Reading K-12 School
Academy of World Languages Details
Education 10/08/2018

Academy of World Languages

The strikingly attractive building features several complementary finishes within each panel. Exposed aggregate provides bold texture and an earthiness that befits the school’s wooded surroundings. A subtle, uniform sandblast finish appears alongside an acid etched treatment that deepens colors for contrast and imparts a stone-like appearance. Horizontal lines of vibrant ruby red tiles below crimson-framed windows add contrast across the façade, while vertical lines of blue tiles almost make the seam between panels an aesthetic feature. Finally, insets of alternating yellow and blue tile provide a visual counterpoint to the exterior light fixtures directly above them. Overall, it’s a colorful, vibrant exterior that reflects the energy and discovery of learning.

Merrill praised the aesthetic versatility of precast. “It allowed us to play with colors and textures, maintaining a simple yet still attractive building,” he said. “We were able to gain economies through repetitive patterning and use scale and massing to keep the building interesting and not overwhelming to the kids.”

The benefits extended to the interior walls as well. The precast sandwich wall panels were prefinished on the inside with paint filler and institutional grade paint. Durable concrete will withstand decades of heavy use and abuse from energetic children. Furthermore, the prefinished interior eliminated the expense and time that a field-constructed interior would have entailed.

View Academy of World Languages
Christ Hospital Front View Joint & Spine Center
Healthcare 01/02/2017
2019

Christ Hospital

In 2012, the Christ Hospital Network in Cincinnati, Ohio, decided to add an orthopedic center of excellence to its already nationally renowned healthcare facility. The owners worked with an architect to design the seven-story, 381,000 ft2 LEED Silver-certified Joint & Spine Center, which linked it directly to the hospital’s existing surgical and imaging areas.

As part of the broader master plan, the client and architect agreed that the design for the Joint & Spine Center needed to reflect the historical redbrick vernacular of the other campus buildings. It also had to meet strict budget restrictions, deliver a watertight building envelope, and meet the high-performance goals set for the new building. All of these requirements would be met with a precast concrete design.

2019 PCI Award Winner

View Christ Hospital

TQL Ivy Pointe Office

The TQL Ivy Pointe Office building is predominately thin brick-clad with light sandblasted buff-colored precast details framing the spandrels. The precast provides a face-sealed curtainwall that provides effective moisture control that typical rain screen construction cannot.  The thin brick is finished with a rake joint.  Additional precast details include a 2-1/2’ projection below the parapet to lend a dramatic shadowline.  The parapets themselves are at a height of 42” over the roofline to allow maintenance and other personnel to work on the roof without tying off.

The design made repeated use of a few stacked panel designs, allowing maximum economy.  L-shaped thin bricks wrapped around window returns as would a full depth brick course.   Formliner created a stone look formliner to the columns at the main entrance to add to the feeling of solidity.  Reveals add drama and break up the mass to create a human scale.

View TQL Ivy Pointe Office
Front View of Riverside Neuroscience Center with Parking Sign
Healthcare 07/06/2015

Riverside Hospital Neuroscience Tower

The Riverside Hospital Neuroscience Tower project is a 10-story, 437,000-square-foot addition to an Ohio Health campus. The project is the only one of its kind and is a state-of-the-art, world-class brain and spine care destination. The project includes 224 private rooms and a large interior atrium the size of two full-size basketball courts.

The exterior features 72,390 ft2 white, precast concrete panels as well as a series of blue-tinted, vertical windows. This was done to resemble the other buildings on the campus. These buildings were built at different times, with different materials, but many feature white brick walls surrounding vertical rhythms of windows. “We wanted to stay away from bricks,” said the architect. “They have an institutional connotation and can make a building appear bigger.”

Precast panels were utilized on the exterior of the building to cover a substantial portion of the facade. Precast was also used to clad a large portion of an interior courtyard that began at the third level of the structure with a rooftop green space/garden area and concluded seven stories higher at the penthouse level.

View Riverside Hospital Neuroscience Tower