Back Filter Results Clear All
Clear Filters
Front Entrance Willow Creek Elementary School
Education 08/17/2009

Willow Creek Elementary

The two-story, 108,000 ft2 Willow Creek Elementary School was built in response to increased enrollments at the elementary school level. The school opened for the 2009-2010 academic year and features 44 classrooms, a cafeteria, gymnasium, library, computer labs, art, and music classrooms for an estimated 700 students.

The $22.1 million school was designed by AEM Architects, Inc., which also designed the nearby Tilden Elementary Center in Hamburg, PA with CarbonCast High-Performance Insulated Wall Panels. The Tilden school was completed in 2007.

Willow Creek was built in proximity to other Fleetwood facilities and takes the place of an older block and brick structure. According to AEM project architect Justin H. Istenes, the insulated wall panels were chosen for the school because “precast is built to last. The owners toured High’s Denver plant and the Tilden school while it was under construction, and were satisfied they were getting better value with precast insulated wall panels.”

View Willow Creek Elementary
Front Entrance Tilden Elementary Center
Education 06/02/2008

Tilden Elementary

An outstanding thermal performance was achieved at Tilden Elementary with CarbonCast walls. Amid skyrocketing energy costs and heightened public awareness of green construction practices, more building owners are seeking environmentally friendly solutions without incurring higher costs.

Tilden Elementary Center in Hamburg, PA, is no exception. The school for kindergarten through fifth-grade students will save on heating and cooling costs with innovative precast high performance insulated wall panels engineered, manufactured, and erected by High Concrete Group.

High Concrete’s 10”-thick precast exterior walls on the 110,000-square foot project delivers R-15 performance. They use three inches of continuous XPS insulation (“ci” as defined in ASHRAE Building Energy Code 90.1-2007) sandwiched between a 4” interior wythe and a 3” exterior wythe. C-GRID carbon fiber shear grid connects the two wythes. With relatively low thermal conductivity, the carbon fiber prevents thermal transfer, virtually eliminating hot and cold spots on the interior wall preserving comfort for students.

High’s precast walls helped keep the project on schedule and under budget, both of which are critical for a public school. The project was completed in June 2008—in plenty of time for teachers to welcome students for the first day of school.

View Tilden Elementary
Lehigh University view of garage at night
Parking 12/04/2006
2007

Lehigh University Alumni Parking Garage

A design-build approach that reused steel forms from an award-winning project resulted in the 315-space Lehigh University Alumni Parking Garage in four to six months less time than typical construction. The form design was recognized with a PCI Design Award in 2002 and again in 2007 when it was repurposed for this project.

The five-level, 104,000 square foot garage for university faculty features 10- by 30-foot precast concrete elements that incorporate slender precast concrete columns and spandrel beams. The structural design eliminated tall, heavy spandrels that are traditionally associated with parking structures, replacing them with an open, lightweight concrete latticework that provides both exciting form and efficient function. The panels' slender columns correspond individually to the 7-foot 6-inch span of the 15-foot-wide structural double tee stems. In addition to bringing in light and providing an open, airy feel, the exterior lattice system blocks headlight beams from reaching into the neighborhood.

View Lehigh University Alumni Parking Garage
Christ Hospital Parking Garage View
Healthcare 01/02/2017
2019

Christ Hospital

In 2012, the Christ Hospital Network in Cincinnati, Ohio, decided to add an orthopedic center of excellence to its already nationally renowned healthcare facility. The owners worked with an architect to design the seven-story, 381,000 ft2 LEED Silver-certified Joint & Spine Center, which linked it directly to the hospital’s existing surgical and imaging areas.

As part of the broader master plan, the client and architect agreed that the design for the Joint & Spine Center needed to reflect the historical redbrick vernacular of the other campus buildings. It also had to meet strict budget restrictions, deliver a watertight building envelope, and meet the high-performance goals set for the new building. All of these requirements would be met with a precast concrete design.

View Christ Hospital
Front View of Riverside Neuroscience Center with Parking Sign
Healthcare 07/06/2015

Riverside Hospital Neuroscience Tower

The Riverside Hospital Neuroscience Tower project is a 10-story, 437,000-square-foot addition to an Ohio Health campus. The project is the only one of its kind and is a state-of-the-art, world-class brain and spine care destination. The project includes 224 private rooms and a large interior atrium the size of two full-size basketball courts.

The exterior features 72,390 ft2 white, precast concrete panels as well as a series of blue-tinted, vertical windows. This was done to resemble the other buildings on the campus. These buildings were built at different times, with different materials, but many feature white brick walls surrounding vertical rhythms of windows. “We wanted to stay away from bricks,” said the architect. “They have an institutional connotation and can make a building appear bigger.”

Precast panels were utilized on the exterior of the building to cover a substantial portion of the facade. Precast was also used to clad a large portion of an interior courtyard that began at the third level of the structure with a rooftop green space/garden area and concluded seven stories higher at the penthouse level.

View Riverside Hospital Neuroscience Tower
Queen Street Parking Garage street view
Parking 07/04/2005

Red Rose Parking Garage

Once bustling with retail business and pedestrian traffic, the City of Lancaster, PA is working toward rebuilding a vital and vibrant downtown. Designed with an intention to stimulate the Lancaster economy with much-needed commuter and transient parking and 15,000 square feet of retail space on two floors, the 185,000-square-foot Queen Street Station Parking Garage complements the city’s historic streetscapes and creates a pedestrian-friendly aesthetic.

View Red Rose Parking Garage
Nassau 8th Precinct Front Entrance
Municipal/Government 08/06/2018
2019

Nassau 8th Precinct

Following Hurricane Sandy in 2012, many structures owned by Nassau County in New York state were evaluated for structural damage, including the police precincts. Prior to the storm, several of these buildings had already been in need of renovations to accommodate a growing police force and resolve problems of aging infrastructure, and the storm accelerated this need, says Gilbert Balog of LiRo Architects + Planners.

In the 8th District, Nassau County wanted to replace the 1950s-era frame and brick precinct buildings with structures that communicated civic pride and could withstand the onslaughts of future major events. “Resiliency was a major factor in the selection of precast concrete construction,” says Dianne Pohlsander, design architect for LiRo. “In fact, everything came together with precast concrete: resiliency, fabrication that wasn't weather dependent, constructability, and the desired aesthetics.”

Precast concrete also helped address unique logistical challenges on this project. Construction was constrained by long and narrow site, and, because the new precinct house was constructed at one end while the old building stayed open for operations at the other, the team was under pressure to complete the project quickly with minimal site disruption. “Precast concrete gave us that quick erection time that we needed,” Pohlsander says.

View Nassau 8th Precinct