Back Filter Results Clear All
Clear Filters
Valvoline Headquarters
Office/Corporate 06/01/2017

Valvoline Headquarters

Valvoline’s new headquarters was designed to celebrate their heritage as a leader in racing while simultaneously capturing their focus on technology and product innovation. The decision to use precast concrete was made because for a project such as this, it is unparalleled when compared with different frameworks. The double-return panels give this building an alluring qualityhighlighted its geometry, and was also financially attainable and able to be produced within an anticipated timeframe. 

View Valvoline Headquarters
Statue of Liberty Museum side of museum view
Municipal/Government 05/03/2019
2020

Statue of Liberty Museum and Screening Facility

At this iconic location, now stands resilient structures that are dynamic in expression and were inspired by the irregularity of the water’s edge, as well as the geometry of the circular Flagpole Plaza. This is a one of a kind museum and screening facility that leads precast structures into a new level of strength and beauty.

Merging building into the landscape, the design eschews formality in favor of an asymmetrical design that embraces its dramatic setting and changes of form as visitors move around it. The vertical patterning of the precast concrete sandwich panels was inspired by the Palisades cliffs along the Hudson River. The project’s materials link the future of the Island with its past. Inspired by the idea that the museum has been “lifted” from the park, all vertical surfaces are rendered in irregular, vertical patterns suggestive of a tectonic shift; they provide a compositional counterpoint to the building’s dominant horizontality. The precast concrete panels have a deeply textured, irregular pattern, which creates dramatic shadows; this texture reflects the Palisades cliffs of New Jersey.

2020 PCI Award Winner

View Statue of Liberty Museum and Screening Facility
500 Pearl Street Parking Garage Entire Structure View
Parking 07/08/2019

500 Pearl Street Parking Garage

Perched up above a seemly 6-story precast podium parking garage stands a hotel and apartments that rely on the durability of precast to provide key functionality to the structure. While the garage is an open design for natural ventilation, the designers observe a balance using large wall panels with a square reveal to create the visual of sectioned windows on a standard building. Being able to factor in the finished material by augmenting another material elevated off the precast panels was a benefit to using precast concrete on this project to create the feel of a cohesive building and not a parking garage.

The precast columns stream down through the 380 car parking garage into the ground level to structurally support the garage as well as the steel structure placed above the garage. The structural capacity and durability precast brings are essential to the harsh weather climate that this structure will come into play with.

The first level of structural elements complements the functionality of the building ground level by acting as a ceiling that completely seals an operational facilities portion of the hotel and several retail/food services tenants. A waterproof sealant was applied to the structural elements on the first precast level to keep the moisture out.

View 500 Pearl Street Parking Garage