Architectural Enclosure

Villanova University PAC
Back Filter Results Clear All
Clear Filters
Statue of Liberty Museum side of museum view
Municipal/Government 05/03/2019
2020

Statue of Liberty Museum and Screening Facility

At this iconic location, now stands resilient structures that are dynamic in expression and were inspired by the irregularity of the water’s edge, as well as the geometry of the circular Flagpole Plaza. This is a one of a kind museum and screening facility that leads precast structures into a new level of strength and beauty.

Merging building into the landscape, the design eschews formality in favor of an asymmetrical design that embraces its dramatic setting and changes of form as visitors move around it. The vertical patterning of the precast concrete sandwich panels was inspired by the Palisades cliffs along the Hudson River. The project’s materials link the future of the Island with its past. Inspired by the idea that the museum has been “lifted” from the park, all vertical surfaces are rendered in irregular, vertical patterns suggestive of a tectonic shift; they provide a compositional counterpoint to the building’s dominant horizontality. The precast concrete panels have a deeply textured, irregular pattern, which creates dramatic shadows; this texture reflects the Palisades cliffs of New Jersey.

2020 PCI Award Winner

View Statue of Liberty Museum and Screening Facility